banner

Greška
  • JLIB_DATABASE_ERROR_FUNCTION_FAILED
Štampa

Da li je dozvoljeno samozadovoljavanje u islamu?

on . Posted in Pitanja i odgovori

Ocjene članaka
LošDobar 

islam-odgovori-300x200Pitanje:

Selamu alejkum,

Zanima me da li je dozvoljeno samozadovoljavanje (onanisanje) u islamu, jer neki moji prijatelji tvrde da jeste, iako nemaju nikakvog islamskog znanja?

Odgovor:

We alejkum selam we rahmetullahi we berekatuhu,

Samozadovoljavanje nije dozvoljeno zbog riječi Uzvišenog, Koji opisujući svoje robove, kaže:

وَالَّذِينَ هُمْ لِفُرُوجِهِمْ حَافِظُونَ إِلَّا عَلَى أَزْوَاجِهِمْ أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُهُمْ فَإِنَّهُمْ غَيْرُ مَلُومِينَ فَمَنِ ابْتَغَى وَرَاء ذَلِكَ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الْعَادُونَ

'' ... i oni koji stidna mjesta svoja budu čuvali, osim od žena svojih i robinja svojih – takvi prijekor ne zaslužuju. A oni koji traže izvan toga, oni u grijeh upadaju...'' (Mearidž, 29-31)

Dakle, Uzvišeni Allah kori one koji ne čuvaju svoja stidna mjesta i zadovoljavaju se na neki drugi način mimo svojih žena i robinja.

Također, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je mladiće koji su u stanju da se ožene podstakao na brak a one koji nisu u stanju da se ožene, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ih je podstakao na post, kako bi slomili svoju strast. Da je zadovoljavanje dozvoljeno, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bi na to ukazao i dozvolio ashabima jer je samozadovoljavanje lakše od posta, a Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ne bi birao između dvije stvari a da ne bi odabrao onu lakšu osim ako bi bila haram – kao što kaže Aiša, radijellahu anha.

Također, savremena medicina je dokazala da samozadovoljavanje za sobom povlači i neželjene posljedice kao što su uništavanje potencije i slabljenje nerava.

U svakom slučaju obaveza je omladini koja nije u stanju da se oženi da vodi računa o uputi Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, tj. da što češće poste. Obaveza im je takođe da se udaljavaju od svakog mjesta na kojima se miješaju muškarci i žene kao i da vode računa o obaranju svojih pogleda ne bi li ih Allah sačuvao. Neka muslimasnka omladina također vodi računa o tome da što češće upućuje dove Uzvišenom Stvoritelju da ih sačuva u ovom vremenu velikih iskušenja, i da im olakša brak sa čestitim vjernicama.

Odgovorio: prof. Idriz Bilibani

Lajkajte nas na Facebooku