banner

Greška
  • JLIB_DATABASE_ERROR_FUNCTION_FAILED
Štampa

UTICAJ LJUBAVI U IME ALLAHA NA ŽIVOT MUSLIMANA I MUSLIMANKI

on . Posted in Muslimanka

Ocjene članaka
LošDobar 

rsz 60-fleur-905-720px
Islam je došao da izgradi najbolje društvo koje će se bazirati na ljubavi, prijateljstvu i međusobnom savjetovanju.
Zato je neophodno da se zasije ljubav u srcima pojedinaca koji sačinjavaju društvo. Stoga je ova ljubav među vjernicima i među vjernicama postala jednim od uvjeta vjerovanja s kojim će ući u Džennet.

Imam Muslim bilježi od Ebu Hurejrea da je Vjerovjesnik, sallAllahu alejhi we sellem, rekao: ''Tako mi Onoga u čijoj ruci je moja duša, u Džennet nećete ući sve dok ne budete vjerovali, a nećete vjerovati sve dok se ne budete voljeli. Hoćete li da vas uputim na nešto, ako ga budete radili, međusobno ćete se voljeti? Širite među sobom selam'' (Sahihu Muslim)

To je precizno i prodorno vjerovjesničko gledanje, koje uočava da ništa ne može iz duša izbaciti mržnju niti iz prsa sprati prljavštine suparništva i zavidnosti, osim iskreno, časno i uzvišeno bratstvo i prijateljstvo. To je bratstvo i prijateljstvo koje rukovodi životom muslimana i muslimanki, koje ga ispunjava ljubavlju, međusobnim savjetovanjem, bliskošću i čistotom i koje ga čisti od mržnje, razdora, varanja, zlobe, prezira i zavidnosti. A put do svega toga vodi kroz širenje selama kako bi otvorio srca za bliskost, dobročinstvo, ljubav i čistotu. Zato je Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, često ponavljao značenje ovih riječi, namjeravajući u srca ubaciti iskrice ljubavi, želeći da se vodi briga o njoj, sve dok ta velika, čista i blistava ljubav ne urodi plodovima, koje islam neprestano želi vjernicima i vjernicama.

Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, putem ove čiste ljubavi izgradio je duše prve generacije muslimana i muslimanki. Oni su s pravom bili čvrsti temelj na kojem se gradio uznositi islam. Bili su svjetlucave zvijezde na tamnom nebu čovječanstva koje su narodima osvjetljavale put.

Putem ove čiste i iskrene ljubavi Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, uspio je izgraditi najuzornije islamsko društvo utemeljeno na bratstvu. Ono je predstavljalo pravo čudo po svojoj čvrstini i stamenosti, sposobnosti podnošenja tereta džihada i žrtvovanja na putu širenja islama i uzdizanja njegovih zastava i na istoku i na zapadu, kao što je predstavljalo čudo u međusobnoj povezanosti, potpomaganju i solidarnosti unutar tog bratstva koje je Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, opisao na najveličanstveniji način:

''Vjernik podupire vjernika kao što dijelovi građevine podupiru jedan drugi'' (Mutefekun 'alejhi)

''Primjer vjernika u njihovoj međusobnoj ljubavi, samilosti, saosjećanju, sličan je organizmu. Kada se jadan organ razboli, na to odgovore ostali dijelovi tijela nesanicom i groznicom'' (Mutefakun 'alejhi)

Žena je muslimanka u svojim prvim danima, a i kroz historiju, učestvovala u izgradnji te veličanstvene građevine islama na temeljima bratstva u vjeri. Ona još uvijek učestvuje u toj blagoslovljenoj gradnji širenjem vrednota ljubavi u ime Allaha i širenjem njenog miomirisa u islamskim društvima. Ona svojim sestrama i prijateljicama prilazi punog srca i osjećaja, te na taj način učvršćuje svoje bratimljenje i prijateljstvo u ime Allaha, kao što učvršćuje veze ljubavi unutar tog prijateljstva.

 

Autor: Dr. Muhammed Ali el-Hašimi

Iz knjige: Ličnost žene muslimanke

Lajkajte nas na Facebooku