Pitanje:

Esselamu alejkum we rahmetullah,

 

Poštovana braćo u islamu, molio bih vas da mi odgovorite na jedno veoma diskutabilno pitanje. Zapošljen sam u jednoj zaštitarskoj tvrtki i tu od mene zahtijevaju da se redovno brijem. Ja sam oženjen i imam jedno dijete. Za sad je to moj izvor prihoda na ovom dunjaluku. Da li mi je dozvoljeno da se u ovakvoj situaciji brijem ili da napustim to radno mjesto i tražim drugi posao.
Da vas Allah nagradi!

 

Odgovor:

We alejkum selam we rahmetullahi we berekatuhu,

Puštanje brade je obaveza muškarcima koje je Uzvišeni počastio bradama. Poslanik u nekoliko hadisa naređuje puštanje brade. Tako Buharija i Muslim bilješe da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem rekao: “Budite oprečni mušricima. Puštajte brade i kratite brkove.” Stoga, nije dozvoljeno brijati bradu. Ibn Hazm u svojoj knjizi Meratibu el-idžma prenosi koncenzus uleme da je brijanje brade haram. Nije ti dozvoljeno dragi brate da briješ svoju bradu zato što pretpostavljeni to traže od tebe jer nema pokornosti stvorenju u nepokornost Stvoritelju. Obaveza ti je da potražiš posao koji je halal i koji od tebe neće tražiti da kršiš Allahove granice. Kada ovo kažem ja sam apsolutno svjestan težine situacije u kojoj se nalazimo, ali podsjećam sebe i svu braću na riječi Uzvisenog: “Ko se Allaha boji Allah će mu izlaz naći i opskrbiti ga odakle se i ne nada…” (Prevod značenja 2 i 3 ajeta sure Talak).

Rizk (opskrba) je u Allahovim rukama i dolazi sa pokornošću Stvoritelju a umanjuje se nepokornošću Njemu. Molim Allaha da olakša svakom bratu koji je iskušan ovakvim i sličnim situacijama i podari mu izlaz, a Allah je kadar da to učini.

Odgovorio: prof. Idriz Bilibani

reprint maj 2010 god

Share.

Comments are closed.