Živimo u vremenu u kojem su se iskušenja nagomilala. Najopasnija stvar u svemu tome jeste nemarnost muslimana i njihova slabost. A još opasnije od toga jeste činjenica da tu nemarnost iskorišćavaju određene ličnosti koje je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nazvao pozivačima na vrata Džehennema. Njima su otvoreni i dostupni svi mediji kako bi muslimanima napravili moderan islam, islam koji se poklapa sa njihovim strastima i prohtjevima. Islam sa pet zvjezdica koji će zadovoljiti njihove prohtjeve. Kakav je to din?! I kakav je to iltizam (pidržavanje vjere)?! Batil koji vodi batilu, a Allah nam je dovoljan i divan li je On zaštitnik.

Zbog ovakvog popuštanja i prilagođavanja islama strastima ljudi, muslimani su se izgubili između šubuhata (sumnji) s jedne, i šehevata (strasti) s druge strane. Nećeš vidjeti ni jednu meselu u vjeri, počevši od tevhida pa preko hidžaba i brade pa sve do kraćenja nogavica, a da nećeš naći kako se oko njih vodi bitka i kako su okružene šubhama (sumnjama). Isti je slučaj i sa pozivom na uspostavljanje Allahova šerijata i ostalih postulata koji predstavljaju suštinu islama.

Istina je nestala je između šubhi apologetičara i filozofa koji batil serviraju u zlatnim i srebrnim tanjirima dok nosioci istine nisu ponijeli i dostavili istinu onako kako treba niti pak imaju mogućnosti i sposobnosti koje bi im olakšale izlaganje istine onako kako treba.

Iz knjige Kissatul iltizam autora šejha Muhammeda Husejna Jakuba

Prof. Idriz Bilibani

fb/idrizbilibani.official

Share.

Comments are closed.