Kakav je propis da čovjek ciljano klanja u revdi (mjesto između minbera i groba Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem)?

Što se tiče hadisa: „Između moje kuće i mog minbera je jedna od džennetskih bašči“, nema razilaženja među učenjacima da je ovaj hadis vjerodostojan. Međutim učenjaci su se razišli oko njegovog shvatanja i tumačenja.

Jedna skupina učenjaka kaže da je značenje ovog hadisa da će ovo mjesto na Sudnjem danu biti prebačeno u Džennetu. Shodno ovom tumačenju klanjanje u revdi nema posebnu nagradu u odnosu na ostale dijelove mesdžida Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, već je ovo samo obavijest od strane Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

Druga skupina učenjaka kaže da je ovaj dio (tj revda) iz Dženneta.

I treća skupina učenjaka kaže da u ovom mjestu (revdi) postoji proširenost prsiju, olakšanje i smirenost, te da je ovo mjesto jedna od dženetskih bašći. Shodno ovom tumačenju jedna skupina pravnika smatra poželjnim namaz u revdi.

Ova mesela jeste mesela idžtihada, i vidjeli smo stavove prijašnjih učenjaka. Međutim to nas ne sprječava da odaberemo prioritetnije mišljenje i shvatanje hadisa.

Hadis je najbolje protumačiti shodno postupku Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i ashaba. Ono što pobija tumačenje treće skupine učenjaka (tj da je poželjno klanjati u revdi) jeste činjenica da kada bi namaz u revdi bio poželjan, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, bi bio od onih koji bi prvi požurili ka klanjanju namaza u revdi. Ashabi, radijellahu anhum, bi se isto tao naticali u tome. A nije poznato da su Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, niti ashabi ciljali klanjanje namaza u revdi.

Šejh Sulejman el Ulvan Fetava šejh Sulejman el Ulvan

https://www.facebook.com/idrizbilibani.official/

Share.

Comments are closed.