Naš drug se prihvatio iltizama ali je njegov nefs i dalje isti, vraća se na svoje stare navike, te ga stoga vidimo kako ne može podnijeti da mu se neko suprostavlja u mišljenju. Bolest inata koja ga prati još od njegova djetinjstva još uvijek je tu. Istini se teško, ili gotovo nikako, vraća, a prostranost prsiju za mišljenje neistomišljenika i prihvatanje daljnih lijepih odnosa sa njim nakon savjeta, je u potpunosti odbačeno. Razilaženje kod njega jednostavno znači neprijateljstvo.

Jedan od selefa kaže: „Nisam vidio razboritiju osobu od Šafije. Razišli smo se ja i on u jednoj meseli te me je sreo nakon izvjesnog vremena, uzeo za ruku i rekao i: ‘Ako smo se razišli u jednoj meseli to ne znači da ja i ti ne možemo i dalje ostati braća koja se vole u ime Allaha’.“

Čišćenjem srca od džahilijetskih ostataka; oholosti, umišljenosti, samodopadanja, inata i tvrdoglavosti rješava se veliki broj problema i dolazi do uspostavljanja međusobne ljubavi. Kada se i raziđemo u više mesela opet je naše pravilo kojeg se držimo: Ono u čemu su se selefi razišli možemo i mi.
Liječenje:

Šejh je skalperom i makazama počeo iskorjenjavati ove opake bolesti i umjesto njih saditi lijep ahlak i visoke moralne vrijednosti.

Tako je sasjekao želju za isticanjem i umjesto nje zasadio skromnost.
Sasjekao je oholost i umjesto nje zasadio pokoravanje istini.
Sasjekao je umišljenost i umjesto nje zasadio lijep ahlak.
Sasjekao je samodopadanje i umjesto njega zasadio poštivanje i uvažavanje drugih.
Sasjekao je inat i umjesto njega zasadio prihvatanje mišljenja drugih i prostranost prsiju.
Sasjekao je pristrasnost i pokuđenu raspravu i umjesto njih zasadio priznavanje istine i pokornost istoj.
Sasjekao je inat i tvrdoglavost i umjesto njih zasadio blagost i samilost prema drugima.

Ova operacija je potrajala nekoliko sedmica i mjeseci, ali, uz sabur našeg šejha i predanost našeg druga, ona je postepeno počela davati svoje plodove, jer nakon zasađivanja srce se treba naviknuti na prihvatanje novih ahlaka kao i na to da ih ne smje odstraniti. Tako je šejh očistio srce našeg druga od ovih džahilijetskih ostataka ne ostavivši njihovo mjesto praznim. Ne, naprotiv šejh je umjesto njih zasadio ahlak i iman, i ukoliko naš drug bude vodio računa o njima i redovno ih nadzirao i napajao, oni će uvijek davati plodove uz dozvolu Uzvišenog Gospodara.
Tako postupi i ti cijenjeni brate, iskorijeni pa potom posadi. Allah će ti biti na pomoći ukoliko budeš iskren. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao čovjeku koji je priželjkivao šehadet (pogibiju) na Allahovom putu: „Budi iskren sa Allahom pa će ti i Allah s tobom.“ Hadis bilježi Nesai 1953, a šejh Albani ga je ocijenio vjerodostojnim u Sahihul džamiu 1415.

Šejh Muhammed Husejn Jakub (Kissatul iltizam)

https://www.facebook.com/idrizbilibani.official

Share.

Comments are closed.