Gizdanje i dotjerivanje svome mužu

Žena je svojom ženstvenošću i nježnoćom u stanju da pridobije srce čovjeka i utiče na njega, pa kakav je tek slučaj kada tome doda gizdanje i dotjerivanje. Tada čovjek postane njen zarobljenik.

Od Usame ibn Zejda, radijellahu anhu, se prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: Nakon mene nisam ostavio veću fitnu po muškarce od žena.“ Hadis bilježi Buhari

Cijenjena sestro, možda se često žališ na pretjeran izlalak svoga muža, da malo sjedi s tobom, žališ se na njegov loš ahlak i ophođenje prema tebi. Možda te često i povrijedi ponavljajući kako će se još jednom oženiti. Možda se žališ da te muž ne voli, da ne ispunjava tvoje potrebe i da više nije onaj muž kojeg si upoznala u prvim godinama braka.

Ako želiš da istražiš razlog i sebeb tih problema onda preispitaj svoje stanje u kući svoga muža. Prolaskom vremena, dana mjeseca i godina ostavila si svoje oružje.

Da, ostavila si svoje oružje kojeg si upotrebljavala. Muž više ne vidi lepotu i sjaj koje je ranije viđao, nema više blagih i lijepih riječi, niti toplog zagrljaja. Muž više ne vidi osim zapuštenost u odjevanju, oblačenje starih i istrošenih haljina, raščupanu kosu i namrgođeno lice.

Muž više ne čuje osim viku i dreku kada galamiš na djecu, spisak tvojih potreba, stalno zvoncanje telefona i neprestalno žaljenje i kukanje.

Cijenjena sestro ti posjeduješ halal sihr a da toga nisi ni svjesna. Kaže Uzvišeni:
أو من ينشأ في الحلية وهو في الخصام غير مبين
„Zar da ono koje u nakitu biva podizano i koje pri sporenju nejasno zbori…“
Tj. žena. U njenoj fitri je da još od malena voli da se dotjera i uljepšava.

Žena danas uglavnom najveću svotu imetka troši na haljine, ukrase i kozmetiku, ali musibet leži u tome što najmanji udio u tome ima njen muž. Nažalost veliki broj muževa ne vidi ljepotu svoje žene osim prilikom svečanih povoda, svadbi i tome sličnim situacijama.

Veliki broj žena, osim onih kojima se Allah smilovao, ne vodi računa da se dopadne svome mužu već joj je bitno da se dopadne i svidi njenim drugaricima i sestrama.

Stoga je rješenje za mnogobrojne probleme na koje se žališ, cijenjena sestro, u tvojim rukama. Uzmi svoje oržje koje si zapostavila, uzmi svoj halal sihr i vidjećeš promjenu uz Allahovu pomoć i dozvolu.

I ne zaboravi isto tako da je jedan od najvećih sebeba tvoje ljepote ibadet Uzvišenom Allahu. Puno ibadeta Uzvišenom Allahu biva sebebom ljepote i ozarenosti lica. Kaže Uzvišeni govoreći o ashabima:
سيماهم في وجوههم
Na licima njihovim su znaci.“

I kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: „Namaz je nur – svjetlo“. Hadis bilježi Muslim

Jedan učenjak od selefa je rekao: „Ko puno klanja noću lice mu bude lijepo danju.“
Stoga vodi računa o svom ibadetu sestro muslimanko kako bi još više povećala svoju ljepotu i sjaj.

 

Prof. Idriz Bilibani

Share.

Comments are closed.