Na učenjacima, daijama i studentima je da udvostruče svoje napore u pojašnjenju tevhida i onoga što je oprečno njemu i što ga ruši. Mesele tevhida i stvari koje su oprečne njemu trebaju imati najvećeg udjela u njihovim predavanjima. To treba biti njihova stalna praksa i običaj jer je tevhid najveća obaveza i njime se ostvaruje namjesništvo na Zemlji i pobjeda nad neprijateljima.

S druge strane, zapostavljanje tevhida i nemarnost u pogledu njegovih obaveza jeste sebeb neostvarivanja namjesništva na Zemlji kao i poraza od strane neprijatelja.

Kaže Uzvišeni:

وَعَدَ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا مِنكُمْ وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَيَسْتَخْلِفَنَّهُم فِي الْأَرْضِ كَمَا اسْتَخْلَفَ الَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ وَلَيُمَكِّنَنَّ لَهُمْ دِينَهُمُ الَّذِي ارْتَضَى لَهُمْ وَلَيُبَدِّلَنَّهُم مِّن بَعْدِ خَوْفِهِمْ أَمْناً يَعْبُدُونَنِي لَا يُشْرِكُونَ بِي شَيْئاً

„Allah obećava da će one među vama koji budu vjerovali i dobra djela činili sigurno namjesnicima na Zemlji postaviti, kao što je postavio namjesnicima one prije njih, i da će im zacijelo vjeru njihovu učvrstiti, onu koju im On želi, i da će im sigurno strah sigurnošću zamijeniti; oni će se samo Mene obožavatii i nikakv širk Mi neće činiti.”

A čovjek ne može biti od onih koji vjeruju i čine dobra djela, i koji istinski obožavaju Allaha sve dok ne ostvari tevhid i sačuva se od širka i njegovih sljedbenika. A to se opet ne može ostvariti sve dok ne budemo tevhidu posvetili posebnu pažnju i očistili ga od primjesa širka i novotara.

Šejh Sulejman Ulvan Etevkid ala vudžubil i’tinai bit tevhid

Allah ti se smilovao šejh Sulejman, danas ne samo da se o tevhidu i onome što ga ruši slabo i govori već se napadaju oni koji govore o tevhidu i onome što ga ruši od širka, i nazivaju haridžijama i tekfirovcima

https://www.facebook.com/idrizbilibani.official/

Share.

Comments are closed.