Čovjek se vraća sa posla svojoj kući umoran i iznuren, proveo je naporan dan na poslu ispunjen poteškoćama i problemima, bukom i galamom, da bi potom možda i gužva na putu još više povećala njegov umor. Kada stigne kod svoje kuće čovjek želi smirenost i odmor od napornog posla, sreću i zadovoljstvo u okrilju svoje porodice, žene i djece.

Kada dođe svojoj kući i kada ga žena dočeka u svom sjaju i ljepoti, dočeka ga toplim zagrljajem i osmjehom na licu, kada pogleda kuću i vidi čistu i sređenu, djeca lijepa i dotjerana, miris ukusne hrane se širi kuhinjom, tada čovjek zaboravi na sve probleme i poteškoće koje je imao toga dana.
Kakve li samo sreće i radosti tada za čovjeka sebebom dobre i pokorne žene koja je najbolje dunjalučko dobro kako nas je obavijestio Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem.

Pogledaj primjer žene Ebu Muslima el Havlanija. Kada bi Se Ebu Muslim vraćao svojoj kući on bi u dvorištu svoje kuće donio tekbir te bi i njegova žena kada bi ga čula donijela tekbir. Kada bi došao do ulazni vrata ponovo bi donio tekbir a i njegova žena isto tako. Potom bi ušao u kuću a žena bi mu odložila odjeću i obuću a potom prinijela hranu. Jednog dana se Ebu Muslim vraćao svojoj kući i donio tekbir ali mu niko nije odgovorio na tekbir. Došao je do vrata i ponovo donio tekbir alu mu se opet niko nije odazvao. Ušao je u kuću i zatekao ženu kako sjedi pognute glave držeći drvo u ruke i čeprkajući njime po zemlji. “Šta ti je”, upita je Ebu Muslim, a ona mu reče: “Ti si ugledan kod Muavije (halife), a mi nemamo slugu zatraži od Muavije da ti podari slugu da nas služi.”

Ebu Muslim je tada shvatio da je neko pokvario njegovu žene te uputi dovu Allahu riječima, a bio je od onih kojima se dova uslišavala: “Gospodaru moj oslijepi osobu koja je pokvarila moju ženu.”
Kod Ebu Muslimove žene je toga dana došla druga žena i rekla joj da od svoga muža traži da mu Muavija podari slugu koji će ih služiti. I dok je ta žena sjedila kod svoje kuće odjedno reče ukućanima: “Zašto ste ugasili svjetiljku?” Na šta joj oni odgovoriše kako je svjetiljka upaljena. Žena je tada shvatila da je izgubila vid i odmah se prisjetila grijeha kojeg je počinila, te je odmah došla Ebu Muslimu te ga plačući zamolila da dovi Allahu da joj povrati vid. Ebu Muslim se smilova i uputi dovu Allahu da joj povrati vid pa joj Uzvišeni allah ponovo vrati vid.

Pogledaj kako se žena Ebu Muslima ophodila prema njemu kada bi došao kući: Dočekala bi ga, odložila njegovu odjeću i obuću i potom prinijela hranu.

Pametna žena jeste ona žena koja zna kako će pridobiti srce svoga muža, ona uvijek nastoji da bude nova žena u životu svoga muža. Blaga riječ je njen ukras, blistavi osmjeh njena ljepota, prijatan i ugodan miris njena privlačnost. Kada se uz to još dotjera svome mužu, stavi ukrase i nakit, tada radosti njenom mužu nema kraja, a one postane njegov džennet na ovom dunjaluku.

Čestita vjernice, ti si dunjalučka hurija svome mužu, stoga se pouči iz Kur’ana i sunneta ahlaku hurija i natiči se sa njima ka srcu svoga muža. Oblači se lijepo, dotjeraj se i namiriši i pjevaj mu kao što hurije pjevaju svojim muževima.

S druge strane zamisli situaciju i stanje muža koji kada dođe svojoj kući još u hodniku posrće na razbacane dječje igračke, djeca ga dočekaju prljava i nedotjerana, a žena namrgođena i iznervirana. Vika, i galama, žaljenje i prigovaranje, namršteno lice i raščupane kose. Čovjek tada poželi da se vrati odakle je i došao.

 

Profesor Idriz Bilibani

Share.

Comments are closed.